آرین بتن

مواد تشکیل دهنده بتن و انواع آن

مواد تشکیل دهنده بتن و انواع آن

03

خرداد
1398

مواد تشکیل دهنده بتن و انواع آن

بتن ماده ای می باشد که در اکثر ساخت و سازها خصوصا صنعت ساختمان و پل سازی ها غیره مورد استفاده قرار می گیرد. آیا میدانید بتن از چه مواد تشکیل شده است؟ آیا میدانید بتن چیست؟ آیا میدانید استحکام و مقاومت بتن از چیست . آیا انواع بتن را میشناسید . در این مقاله با آرین بتن همرا باشید تا به طور کلی با بتن و انواع آن آشنا شوید.

بتن چیست؟

بتن به ماده ای گفته می شود که مواد تشکیل دهنده آن عبارت است از: شن، سنگ دانه های بزرگ با اندازه حدودا از ۰٫۵تا ۲٫۵ سانتیمتر، ماسه، سنگ دانه های ریز با اندازه حدودا ۲٫۵ سانتیمتر، نقش سیمان در بتن به عنوان اتصال دهنده سنگ دانه ها را دارد و ارتباط مستقیمی با استحکام و مقاومت بتن می باشد و آب به عنوان روان کننده بتن برای کارایی بهتر بتن و انجام عملیات هیدراتاسیون نقش مهمی دارد.

مواد تشکیل دهنده:

  • سيمان
  • آب
  • سنگدانه
  • افزودني
  • الياف

سیمان (Cement) چیست؟

سیمان به ماده ای گفته می شود که باعث ایجاد چسبندگی مصالح در بتن ریزی می شود. برای تولید سیمان از ترکیبات موادی همچون آهک، خاک رس، سیلیس و اکسیدهای معدنی که در دمایی تا ۱۵۰۰ درجه سانتی‌گراد استفاده می شود. هنگامی که سیمان با آب مخلوط شود باعث چسبندگی دانه های شن و ماسه به هم می شود  به در باسرد شدن سیمان استحکام خود را به دست می آورد و به سنگی سفت و سخت تندیل می شود، هنگامی که این سنگ سخت تولید شده از سیمان را مورد آزمایش قرار میدهند موقعه شکستن سیمان دانه های شن و ماسه از وسط شکسته شود ولی خود سیمان پاره نشود به این بتن، بتن خوب می گویند.

سیمان (Cement)

آب (Water) چیست؟

میتوان گفت هر نوع آبی که بو و مزه خاصی نداشته باشد و در مصارف آشامیدن استفاده شود در ساخت بتن قابل استفاده می باشد. کیفیت آب برای ساخت بتن برای بتن ریزی کف به این دلیل اهمیت دارد که ناخالصی‌های که در آب وجود دارد ممکن است در گیرایش سیمان تاثیر داشته باشد و اختلالاتی به وجود آورند. و همچنین آبی که نامناسب باشد این امکان وجود دارد که روی مقاومت و استحکام بتن اثر نامطلوب گذاشته و سبب ایجاد لکه‌هایی در سطح بتن و یا زنگ زدن آرماتور شود.

آب (Water)

مشکلات استفاده از آب نامناسب برای ساخت بتن:

باعث کاهش استحکام و مقاومت بتن می شود بعضی وقت ها هم تا 30% مقاومت را کاهش می دهد

باعث ایجاد لکه هایی روی سطح بتن می شود که این مورد به خصوص در بتن هایی که سطح آنها در نما و معرض دید قرار می گیرد اهمیت زیادی دارد.

باعث تاخیر در زمان گیرایش سیمان میشود و همچنین بتن دیرگیر می شود.

باعث خوردگی تدریجی میلگردها در ساختمان ها می شود.

برای ساخت بتن چه آبی مناسب است:

آبی که برای ساخت بتن مورد استفاده قرار می گیرد باید تمیز و عاری از هرگونه ناخالصی باشد. یا آب شرب باشد. به طور کلی میتوان گفت آبی که برای ساخت بتن، مورد استفاده قرار می گیرد باید دارای خواص زیر باشد:

باید درصد جامدات ذرات معلق در آن مثل سیلت کمتر از 1/0 درصد باشد.

باید درصد سولفات‌های آن کمتر از 1/0 درصد باشد.

باید درصد کربنات های آن کمتر از 1/0 درصد باشد.

باید درصد کلرورهای آن کمتر از 05/0 درصد باشد.

نباید اسیدی و بازی باشد. و PH بین 6 تا 8  باشد.

 

ماده افزودنی چیست؟

مواد افزودنی به موادی گفته می شود که جدا از هرگونه سیمان، آب و سنگدانه های می باشد که این مواد به صورت پودر یا مایع به عنوان یکی از مواد تشکیل دهنده بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد که برای اصلاح خواص بتن کمی قبل از اختلاط به آن اضافه می شود، ماده افزودنی را نباید با مواد مضاعفی که به مقدار محدود برای تولید سیمان استفاده می‌شود اشتباه گرفت.

ماده افزودنی

مواد افزودنی به بتن

در هنگام ساخت بتن برای مصرف بتن آرمه نباید از کلراید کلسیم یا هر ماده افزودنی که دارای کلرید به جز از ناخالصی های مرتبط به تشکیل دهنده ماده افزودنی مورد استفاده قرار گیرد.استفاده از کلراید کلسیم فقط در بتن بدون فولاد مجاز می باشد.

مواد افزودنی را میتوان به صورت زیر نام برد :

  • مواد افزودنی حباب ساز
  • مواد افزودنی کندگیر کننده
  • مواد افزودنی تسریع کننده
  • مواد افزودنی کاهنده آب
  • مواد خمیری کننده وروان ساز
  • پوزولان ها

سنگدانه‌ (Aggregates)

حدود سه چهارم حجم بتن را سنگدانه ها تشکیل میدهند، به همین دلیل کیفیت سنگدانه ها اهمیت زیادی دارد. در واقعه خواص فیزیکی، حرارتی و پاره‌ای از اوقات شیمیایی آنها در عملکرد بتن تاثیر خاصی می‌گذارد. دانه‌های سنگی طبیعی معمولاً به مرور زمان به دلیل هوازدگی و فرسایش و یا به طور مصنوعی باخرد کردن سنگ‌های بزرگ و سنگین تشکیل می‌شوند.اما نباید این موضوع را درباره سنگدانه ها را فراموش کرد، باید سنگدانه ها عاری از هرگونه گل و لای باشند و در صورت لذوم باید شسته و تمیز شوند.