خرابی بتن چیست؟

07
مهر
1398
ممکن است بتن بر اثر تاثیرات مختلفی از جمله آسیب های فیزیکی، آسیب های شیمایی، آتش سوزی، آب دریاها باعث فرسایش، تخریب و خرابی بتن شود. می توان با شناخت عواملی که باعث خرابی بتن و آسیب رسیدن به آن می گردد جلوگیری کرد.
انواع خرابی بتن و مشکلات آن
خرابی بتن به سه قسمت عوامل شیمیایی در تخریب بتن، عوامل فیزیکی در تخریب بتن، و عوامل اجرایی در تخریب بتن تقسیم می شود.
عوامل شیمیایی در تخریب بتن: در این روش ممکن است عواملی همچون حمله سولفاتها و کلرورها، کربناتی شدن و واکنش قلیایی سنگ دانهها که باعث از بین رفتن بتن گردد.
عوامل فیزیکی در تخریب بتن: خرابی های فیزیکی از جمله عواملی هستن که در اثر یخ زدن و آب شدن باعث سایش و فرسایش بتن می شود.
عوامل اجرایی در تخریب بتن: هنگام که پروژه را اجرا می کنیم ممکن است اشتباهاتی رخ دهد که همین اشتباه ها باعث آسیب هایی شدی در بتن مانند پدیده لانه زنبوری ، حفره های آب انداختگی ، بتن آلوده شده ایجاد شود. هر یک از این عوامل گفته شده در بتن ایجاد شود باعث مشکلات جدی و جبران ناپذیری می شود.
عواملی که باعث فرسودگی و از بین رفتن بتن می شود؟
1- وجود نمک در داخل بتن
هنگامی که نمک در داخل بتن نفوذ و تح نشین شود دونه های نمک در داخل ترک های بتن، خلل و فرج با ایجاد رطوبت، آب های زیر زمینی یا باعث ایجاد باد می شود. نمکها در داخل بتن به علت تشکیل بلور و افزایش حجم، فشار زیادی را ایجاد نموده و موجب خرابی سطح بتن میشوند. در اثر این پدیده غیر از خرابی سطح بتن خوردگی میلگرد و زنگ زدگی داخل بتن نیز ایجاد میشود.
2- وجود سولفات در بتن
وجود سولفات در بتن باعث خرابی بتن می گردد، گفتنی هست که بدانید سولفاتی بر اثر ترکیب یون سولفات و تری کلسیم آلومینات در بتنهای ساخته شده با سمیان پرتلند به وجود میآید، و همچنین مکانیزم آن بدین ترتیب است که بر اثر واکنش مذکور (سولفو آلومینات کلسیم آبدار) حاصل میشود که از دسته نمکهای مضاعف اسید آلومینک بوده و این نمک مضاعف حجیم حاوی مقدار زیادی آب است که سبب انبساط و در نتیجه ترک خوردگی بتن و انهدام آن میشود.
حجم سولفان بستگی به غلظت محلول داشته، تر و خشک شدن سطح بتن باعث زیاد شدن حجم آن شده و بتنهایی که در معرض حمله سولفاتها قرار میگیرد با سطحی سفید رنگ مشخص میشوند. در این موارد خرابی بتن معمولاً از لبهها و گوشهها شروع شده و با پیشرفت خرابی ترک و پکیدن بتن میشود.
3- استباهات اجرایی در بتن
در هنگام شروع پروژه ها گاهی اشتباهاتی رخ می دهد که ممکن است باعث آسیب هایی مانند پدیده لانه زنبوری ، حفره های آب انداختگی، بتن آلوده شده و غیره بوجود می آید. هر یک از این اشتباهات منجر به پدید آمدن مشکلات جدی در بتن می شود.
4- استباهات طراحی در بتن
بی دقتی در انتخاب استانداردهای لازم در مورد مواد بتن و همچنین روش های اجرایی و عملکرد سازه باعث مشکلاتی در بتن می شوند.
مواردی دیگری همچون شرایط جوی و محیطی،ضربات و بارهای وارده در صورتی که پیش بینی های لازم رعایت نشده باشد می تواند باعث بروز مشکل در تخریب بتن شود.
چه عوامل باعث افزایش بتن در برابر گرما و حرارت می شود؟
مقاومت در برابر گرما و حرارت به سه عامل اصلی بستگی دارد که این سه عامل عبارتنداز:
1- قدرت بتن در مقابله با حرارت، گرما و همچنين عمل آب بندي بدون اينكه ترك، ريختگي و نزول مقاومت حاصل گردد.
2- رسانایی بتن (CONDUCTIVITY)
3- ظرفيت گرمايي بتن(HEAT CAPACITY)